Kronen, bruggen & facings


Duurzame vervangers voor tanden of kiezen

Na verloop van tijd kunnen tanden of kiezen voor een groot deel verloren gaan, zodanig dat vullingen geen oplossing meer bieden. Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangers voor tanden of kiezen. Een goede kroon of brug valt niet op in uw gebit. We zorgen ervoor dat vorm en kleur zoveel als mogelijk overeen komen met uw oorspronkelijke tand.

Kronen

Een kroon is noodzakelijk wanneer het niet meer mogelijk is om een tand of kies met een vulling te herstellen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij vergevorderd caries. Ook na een wortelkanaalbehandeling is het advies een kroon te plaatsen om de tand te behouden in verband met een groter risico op breuk of om esthetische reden. Een kroon is bedoeld als duurzame restauratie. De tand zal terug zijn originele vorm en kleur hebben. Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat over de tand geplaatst wordt. Hiervoor zijn er 2 afspraken nodig. Door een kroon krijgt de tand zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Bruggen

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van een of meer ontbrekende tanden. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden die op de plaats van de open ruimte komen.

Er zijn verschillende redenen voor een brug. Verbetering van het uiterlijk is één, maar een brug is ook een oplossing om beter te kunnen kauwen, om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan of uitgroeien.

Facings

Composiet facings

Dit zijn kleur -en vormcorrecties van de tanden met composietmateriaal. Composiet wordt in laagjes over de tanden aangebracht en via een polymerisatielamp uitgehard. Nadien wordt er voldoende tijd gespendeerd om deze vorm te geven en op hoogglans te polijsten. Deze behandelingen gebeuren enkel door de tandarts en rechtstreeks in de mond. De kleurcorrectie gebeurt in overleg met de patiënt en kan van zeer wit (bleachkleur), tot een meer natuurlijk warm geel-witte kleur uitgevoerd worden. Voordelen van dit type behandeling is de snelheid (1 of 2 behandelingen) en lagere kostprijs t.o.v. van porselein veneers. Nadelen zijn de kleurstabilieit en sterkte. Composiet veneers verliezen sneller hun glans en vertonen sneller verkleuring dan porselein veneers. Om deze reden adviseren we vaak om composiet veneers na 5 tot 10 jaar te herstellen. Een goede dagelijkse mondhygiëne is hierbij de grootste garantie op een succesvol blijvend resultaat.

Porseleinen facings

Porselein veneers of facings zijn ultra-dunne porseleinen schildjes die worden gemaakt in overleg met de patiënt en tandtechnicus. De tandarts bepaalt hierbij het design van de nieuwe glimlach in overleg met de patiënt en simuleert dit in de mond. Deze behandelingen gebeuren niet rechtstreeks in de mond. De facings worden na minimale preparatie in het glazuur op de tanden gekleefd.

Met behulp van facings kunnen esthetisch storende factoren, zoals diepe verkleuringen, scheve tanden, spleetjes en afgebroken hoekjes hersteld worden. Porseleinen facings zijn bijzonder sterk, verkleuren niet en gaan heel lang mee.

Wanneer er een vermoeden van knarsen of klemmen zou zijn, maken we nog een extra beschermbeugel om ’s nachts te dragen.

Controle

Voorkomen is beter dan genezen. Het krijgen en behouden van een gezond gebit bestaat uit het goed verzorgen van uw mondhygiëne, maar ook het constateren van problemen in een vroeg stadium is erg belangrijk. Juist daarom is het belangrijk om ieder half jaar op controle te komen.

Lees meer

Orthodontie

Een mooie glimlach waar u trots op bent! Orthodontie is de specialisatie die zich bezighoudt met de optimalisatie van de stand van tanden in de kaken door middel van beugels. Waar vroeger vooral kinderen een beugel droegen, zien we tegenwoordig ook steeds meer volwassenen.

Lees meer

Implantologie

Wanneer een of meerdere elementen verloren zijn gegaan, kunnen we gebruik maken van implantaten. Een innovatieve techniek die veel potentieel heeft binnen de tandheelkunde is L-PRF. Hierbij verbetert het genezingsproces en herstel van het kaakbot. Ook een sinuslift en immediaat plaatsen van het implantaat behoren tot onze expertise.

  • Dentipelt Slider 1
  • Dentipelt Slider 2
  • Dentipelt Slider 3
  • Dentipelt Slider 4
  • Dentipelt Slider 5