Gingivitis
Wanneer het tandvlees rood en ontstoken is spreekt men van gingivitis. Meestal is tandsteen de oorzaak van het probleem. Oppervlakkige reiniging en een goede mondhygiene helpen je van dit probeem af.
Parodontitis
Als je gingivitis niet tijdig behandeld, dan ontwikkel je ontsteking van het kaakbot, oftewel parodontitis. De structuren rondom de tand, zoals tandvlees en bot- zijn dan erg ontstoken. Hier heb je doorgaans geen last van. Door deze voortschrijdende ontsteking kan zo veel kaakbot worden afgebroken, dat de tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen. Kaakbot dat verloren is gegaan, komt niet meer terug.
Het is daarom belangrijk parodontitis in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen. Daarom wordt er bij elke periodieke mondonderzoek de dpsi pocketstatus uitgevoerd. Parodontitis verhoogt het risic op slechte adem, hart –en vaatziekten, premature zwangerschap en herseninfarct. Parodontitis kan een van de oorzaken zijn van slechte ademgeur (halitosis).
De initiële parodontale behandeling bestaat uit het grondig reinigen van de tanden en worteloppervlakken door de mondhygiënist. Hierbij wordt ook veel aandacht besteed aan het optimaliseren van de mondhygiëne. Na 12 weken wordt de parodontale situatie opnieuw nagekeken en in sommige situaties is verdere behandeling noodzakelijk.