Parodontologie


Gezond tandvlees is de basis
van een gezond gebit.

Gezond tandvlees is de basis van een gezond gebit. De Dutch Periodontal Screening Index (DPSI) is hiertoe het instrument bij uitstek. Deze wordt bij elke controle nagekeken. Hierbij wordt de gezondheid van het tandvlees gemeten. We beoordelen of een patiënt een ‘parodontitis-patiënt’ is, of dit niet (meer) is.

Wanneer we tijdens een controle een tandvleesprobleem constateren, sturen we u door naar de specialist die het tandvleesprobleem aanpakt.

Gingivitis en parodontitis zijn respectievelijk ontstekingen van het tandvlees en het kaakbot en zijn het gevolg van verschillende oorzaken: onvoldoende mondhygiëne, tandplak en tandsteen, bacteriën, genetische factoren, auto-immuun aandoeningen, roken en verkeerde poetstechniek.

Vraag advies als:

  • Het tandvlees rood, slap en gezwollen is
  • Het tandvlees bij het tandenpoetsen gevoelig of pijnlijk is
  • Het tandvlees bloedt bij het tandenpoetsen
  • U last hebt van een vieze smaak of slechte adem
  • Tanden en kiezen gevoeliger worden voor temperatuurverschillen
  • Tanden losser staan of ruimte tussen de tanden ontstaat die er eerst niet was.

    Vaak kunnen deze verschijnselen ook afwezig zijn en kan parodontitis lang onopgemerkt blijven. Belangrijk dus om regelmatig uw gebit te laten controleren.

Gingivitis

Wanneer het tandvlees rood en ontstoken is spreekt men van gingivitis. Meestal is tandsteen de oorzaak van het probleem. Oppervlakkige reiniging en een goede mondhygiene helpen je van dit probeem af.

Parodontitis

Als je gingivitis niet tijdig behandeld, dan ontwikkel je ontsteking van het kaakbot, oftewel parodontitis. De structuren rondom de tand, zoals tandvlees en bot- zijn dan erg ontstoken. Hier heb je doorgaans geen last van. Door deze voortschrijdende ontsteking kan zo veel kaakbot worden afgebroken, dat de tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen. Kaakbot dat verloren is gegaan, komt niet meer terug.

Het is daarom belangrijk parodontitis in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen. Daarom wordt er bij elke periodieke mondonderzoek de dpsi pocketstatus uitgevoerd. Parodontitis verhoogt het risic op slechte adem, hart –en vaatziekten, premature zwangerschap en herseninfarct. Parodontitis kan een van de oorzaken zijn van slechte ademgeur (halitosis).

De initiële parodontale behandeling bestaat uit het grondig reinigen van de tanden en worteloppervlakken door de mondhygiënist. Hierbij wordt ook veel aandacht besteed aan het optimaliseren van de mondhygiëne. Na 12 weken wordt de parodontale situatie opnieuw nagekeken en in sommige situaties is verdere behandeling noodzakelijk.

Controle

Voorkomen is beter dan genezen. Het krijgen en behouden van een gezond gebit bestaat uit het goed verzorgen van uw mondhygiëne, maar ook het constateren van problemen in een vroeg stadium is erg belangrijk. Juist daarom is het belangrijk om ieder half jaar op controle te komen.

Lees meer

Orthodontie

Een mooie glimlach waar u trots op bent! Orthodontie is de specialisatie die zich bezighoudt met de optimalisatie van de stand van tanden in de kaken door middel van beugels. Waar vroeger vooral kinderen een beugel droegen, zien we tegenwoordig ook steeds meer volwassenen.

Lees meer

Implantologie

Wanneer een of meerdere elementen verloren zijn gegaan, kunnen we gebruik maken van implantaten. Een innovatieve techniek die veel potentieel heeft binnen de tandheelkunde is L-PRF. Hierbij verbetert het genezingsproces en herstel van het kaakbot. Ook een sinuslift en immediaat plaatsen van het implantaat behoren tot onze expertise.

  • Dentipelt Slider 1
  • Dentipelt Slider 2
  • Dentipelt Slider 3
  • Dentipelt Slider 4
  • Dentipelt Slider 5