Indien u angstig bent en tegen een tandheelkundige behandeling opziet, kunt u kiezen voor een behandeling onder lachgas.
Bij lachgassedatie wordt er, met behulp van een neusmasker, een mengsel van zuurstof en lachgas teogediend. Het inademen hiervan geeft een geruststellend en kalmerend gevoel waardoor de tandheelkundige behandeling in alle rust kan plaatsvinden.
Voor wie?
Lachgassedatie is een zeer doeltreffend hulpmiddel tijdens de behandeling van angstige patiënten, kinderen, mensen met verhoogde braakneiging en patiënten met een lichamelijke of geestelijke handicap. Ook voor patiënten bij wie stress beter vermeden kan worden, zoals astma- of epilepsiepatiënten, vormt lachgassedatie een goede oplossing.
In volgende gevallen mag er geen lachgassedatie plaatsvinden:
- Bij patiënten zonder neusademhaling (bv. bij verkoudheid), met longemfyseem, klaplong of hartfalen
- Bij spierzwakte, MS of FOB
- Bij depressie, schizofrenie of recente middenoorontsteking
- Bij zwangerschap
Belangrijk om te weten:
Het is een volledig veilig hulpmiddel waarbij de patiënt steeds bij bewustzijn blijft. Wanneer u komt voor een behandeling met lachgassedatie, mag u in de voorgaande uren niet te veel eten. Een licht ontbijt of -lunch is toegestaan. Na lachgassedatie blijft u nog een half uurtje in de wachtzaal zodat alle gassen uit uw lichaam verdwijnen, nadien kan u zonder problemen met de auto rijden.